• info@bigbounceband.nl

Geschiedenis

Geschiedenis

De Big Bounce Band is opgericht op 1 november 1982 als vereniging met het doel:
1: “Kunst, kennis en liefde voor muziek aan te kweken”
Zij tracht dit doel te bereiken door het houden van:
2: “Muziekoefeningen, repetities, het deelnemen aan uitvoeringen en muziekconcoursen en andere activiteiten welke aan het gestelde doel bevorderlijk kunnen zijn”
aldus de oprichtingsacte.

De band is 30 jaar geleden begonnen als jeugd-bigband. De oprichter van de band is de – helaas veel te vroeg overleden – Amerikaanse bandleider Mr. Hall Schiff die begin tachtiger jaren geruime tijd in Nederland verbleef.
Het repertoire omvatte een breed scala aan muziek: swing, zoals bekend van het orkest van Count Basie, de modernere arrangementen van Stan Kenton en Maynard Ferguson, latin, rock en blues en funk. De leden die uit geheel Midden- en Oost-Gelderland komen, variëren in leeftijd van 18 tot 65 jaar. Daarmee is de band haar roots als jeugdband dan ook allang ontgroeid.

De blazerssectie bestaat uit 5 saxen, 4 trombones en 4 trompetten. De ritmesectie is de stevige basis van de band met bas, drums, gitaar en toetsen. Onze vaste zangeres zorgt bij de optredens voor een welkome afwisseling van de instrumentale nummers. 
Bijna 20 jaar is Sander Waamelink de muzikaal leider van de band geweest en stond daarnaast als trompettist tevens garant voor messcherpe improvisaties.

De nodige studio ervaringen zijn begin negentiger jaren opgedaan in Studio Alofs te Azewijn. Het resultaat werd toen nog op cassetteband gezet met de veelzeggende titel:

“This could be the start of something big”. 

Later heeft de band in studio Max te Wamel met technicus Theo Jansen een vervolg geproduceerd en werd in Palestra Stroombroek nabij Doetinchem de tweede opname officieel gepresenteerd, wel uitgebracht op CD:

“Big Bounce Band 15 jaar”

In al die jaren zijn er zeer veel optredens verzorgd tijdens (bedrijfs-)feesten en evenementen, een enkele bruiloft, jazzfestivals, big band concoursen, braderieën, radio-uitzendingen van Omroep Gelderland en Radio Ideaal. En regelmatig van de partij op het vlot in het Park Sonsbeek te Arnhem. De naamsbekendheid is hierdoor bij de jazzliefhebbers in Midden- en Oost-Nederland groot.

Big Bounce Band 15 jaar

Zoals in iedere band komen en gaan muzikanten. Sander Waamelink gaf in 2009 het stokje door aan Vincent Bergervoet, die daarvoor 1e altsax speelde. Van de andere leden van het eerste uur is alleen nog over Gerald Waanders, die nog steeds met veel plezier trompet speelt. Andere oud-leden, zoals Michel Rözer, René Keultjes, Chiel Lankveld en Frank Huls vallen zo nu en dan nog in bij optredens. We weten ze te vinden! De bezetting was soms een probleem, zoals in alle bigbands. Trombonisten en trompettisten worden steeds schaarser, zo lijkt het. Maar in november 2012 hebben we de bezetting compleet! En wat het belangrijkste is: de sfeer is uitstekend, iedereen heeft veel zin in muziek maken en bij optredens is iedereen tot het uiterste gemotiveerd. Op 18 november 2012 is op grootse wijze het 30-jarige jubileum gevierd met een lang concert. Samen met enkele vituoze gasten speelden we voor een bomvol Posttheater.

Sinds eind 2021 is Ewout Dercksen uit Arnhem de muzikale leider van de band.